Pět klíčů

25.09.2018 20:16

Jarda Drábek “ Kondor” byl mladý skaut z Mníšeckého farního oddílu. Během druhé světové války podporoval partizánské skupiny operujících v Brdech a okolí. Šlo nejčastěji o oblečení, jídlo a informace. Vzhledem k tomu že se dlouhodobě osvědčil, mohl se zúčastnit i několika akcí. Koncem války se díky této spolupráci dostal i k seznamu kolaborantů s nacisty. Než však stihl vymyslet jak s nimi nejlépe naložit, dostal se díky léčce kolaborantů do konfliktu se zákonem a následně byl uvězněn a vyslýchán Revoluční gardou. Co se během výslechů přesně stalo nikdo přesně neví, ale jisté je, že Kondor se už živý do Mníšku nevrátil. Seznam kolaborantů před svým zadržením ukryl na neznámém místě. Pamětníci mluví o kované truhle s pěti zámky.

    Truhlu, která podezřele odpovídá popisu, teď náhodou objevili stavaři při přestavě  Drábkovic statku. Nikdo z nich ale o Kondorovi neslyšel a ti co slyšeli povídačkám o seznamu nevěří. A tak po klíčích nikdo nepátrá a truhla se svým cenným obsahem někde leží bez povšimnutí. Obsahem který stál Kondora život.

  Nejde ale jen o povídačky a tak je nutné klíče najít, získat truhlu a zveřejnit seznamy kvůli kterým Kondor zemřel. Klíče Kondor zřejmě schoval v okolí Mníšku a u několika důvěryhodných osob.

 

První klíč

Během služby ve skautské poště bylo několik příležitostí se dostat i do státního archivu a na policejní ředitelství v Bartolomějské ulici kde Kondora vyslýchali.

Během čekání na odpovědní zásilky byla možnost si promluvit s tamním archivářem. Ten nám klidně najde zápisy z výslechu Jardy Drábka, ale nevěří že jsme opravdoví skauti. Jsme sice v oddíle, ale podle něj by měl skaut být něco víc než kluk co si oblékl kroj.

Když ho přesvědčíme že na to máme, nechá nás do složky kouknout.

 

- každý z družiny musí mít stezku.

- každý z družiny musí splnit jeden nový bod stezky

- pokud nikdo z družiny neprojel Skautskou poštu, musí celá družina splnit jeden bod stezky.

- dokažte Archivářovi, že jste opravdoví skauti. Možností je spousta, dejte do kupy nějakou dobročinnou akci, vymyslete brigádu, zkuste odborky, modrý život … co odlišuje skauta od ostatních

 
 

Bez názvu 1